Iskolánkról

Iskolánk története

 

Kőbánya az 1850-es években indult fejlődésnek és 1873-ban a főváros tizedik kerülete lett. Lakosainak száma folyamatosan és rohamosan nőtt. 1869-ben 4353-an laktak itt, s ez a szám 1910-re 51034-re gyarapodott, ám a növekedés ellenére mégis ebben a kerületben volt a legrosszabb az iskolai helyzet. Az itt élő gyerekeknek ekkor még nem volt iskolájuk, ezért a környező Józsefváros intézményeiben tanultak.

 

A növekvő lakosságszám miatt az oktatást – az igényeknek megfelelően – át kellett alakítani, ezért 1890-1896 között új iskolát építettek a Maglódi úton. 1896-tól az 1930-as évek elejéig négy, majd 6 elemis iskolaként működött, ahová fiúk és lányok egyaránt járhattak, de külön osztályokba. 1902-ben ebben az iskolában kezdte meg működését a Budapest Székesfővárosi Gazdasági Ismétlőiskola is, ahol mezőgazdasági ismereteket oktattak. 1928-ban még csak 2 emeletes volt az épület és 13 tanteremmel rendelkezett, 895 beírt tanulóval és 20 osztállyal működött. A kerület fejlődésével a tanulólétszám növekedése sem állt meg, s a kialakult túlzsúfoltságot emeletráépítéssel enyhítették. 1934-ben már 27 osztály tanulhatott 19 tanteremben.

 

A II. világháború után megváltozott az iskola neve. Maglódi Úti Községi Elemi Iskolából Maglódi Úti Általános Iskola lett. Ekkor már 8 osztályos iskolaként (alsó és felső tagozattal) funkcionált, s bár az iskolába vegyesen jártak fiúk és lányok, mégsem tanulhattak együtt. Az 1. és a 3. emelet volt a fiúké, a 2. emelet pedig a lányoké. Ez a megosztás a későbbiek során sem változott, sőt külön bejárata volt a fiúknak és külön a lányoknak.

 

1982-ben megszűnt az általános iskolai képzés, és beindult helyette a szakképzés. Tulajdonképpen ekkor vált szét véglegesen a mezőgazdasági szakiskola és iskolánk, ugyanis 1982-ig közös iskolavezetés és tanári kar dolgozott a mostani Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskolával. Ekkor kezdte meg iskolánk a kereskedelmi, 1983-ban pedig a vendéglátó szakmunkásképzést.

 

A kezdetekben Maglódi Úti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző, majd Maglódi Úti Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőként szerepeltünk az oktatási intézmények sorában. Az alapító okirat szerint 1983-ban váltunk önálló iskolává.

 

1986-ban kezdte meg tanulmányait az első szakközépiskolai osztály.

 

1991-ben indítottuk el az integrált képzési rendszert, amely rugalmasan alkalmazkodott a tanulók képességeihez, ill. elképzeléseihez: a szerényebb képességű tanulók a biztosabb végzettséggel kecsegtető szakmunkás ágon folytatták tanulmányaikat, és a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése után – már érettebb fejjel – kaptak lehetőséget levelező tagozaton az érettségi bizonyítvány megszerzésére. A felkészültebbek érettségi bizonyítványt, majd technikusi képesítő oklevelet szerezhettek.

 

1992-ben, a volt szocialista országok iskolái közül elsőként nyertünk felvételt a Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Iskolák Európai Szövetségébe (AEHT), amelyben – bátran állíthatjuk – azóta is egész Európában érzékelhetően meghatározó szerepet játszunk. Rendezvényeinken tucatnyi országból érkeznek résztvevők, és mindent elkövetünk, hogy tanáraink és tanulóink segítségével minél teljesebben mutassuk be a magyar gasztronómia és kereskedelem legfőbb értékeit.

 

Kiemelkedő esemény volt 1996-ban az Európai Karácsonyok rendezvénysorozata, amely száznál több külföldi vendéggel, mozgalmas szakmai és kulturális programokkal, színpompás zenés felvonulással, a budapesti Karácsonyi Vásár nyitóakkordja volt. Ekkor egy héten át az Európai Karácsonyok fővárosaként figyelt ránk a világ. A nemzetközi kiállítás résztvevői az iskolák standjain keresztül ismerhették meg a karácsonyi vendégvárási szokásokat.

 

1997-ben lehetőséget kapott az iskola arra, hogy újra nevet változtasson. E lehetőséget kihasználva egy olyan ember nevét választottuk, akinek tettei, és élete azokat az értékeket hordozzák, melyeket az iskola is közvetíteni kíván a tanulók, a szülők felé. Ez az ember Giorgio Perlasca volt, aki a II. világháború során több mint 5200 ember életét mentette meg Budapesten. Így az iskola 1997-től Giorgio Perlasca Kereskedelmi, Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakmunkásképzőként folytatta oktató, nevelő munkáját.

 

1998-ban – a törvényi változásokat követve – az integrált képzést felváltó helyi tanterv alapján kezdtük el az oktatást (lehetőség szerint megőrizve az előző rendszer legértékesebb elemeit.)

 

1999-ben megindult az idegenforgalmi képzés, 2001 óta pedig a kerettantervek beindulásával alakult ki a mostani óra- és tantárgyszerkezet.

 

  1. április 16-án, a holokauszt áldozatainak iskolai emléknapján felavathattuk iskolánk névadójának bronz mellszobrát, melyet dr. Pálinkás József akkori oktatási miniszter leplezett le. Az ünnepséget megtisztelték részvételükkel: dr. Schiffer János, akkori főpolgármester-helyettes, Várnai-Shorer Judit izraeli nagykövetasszony, Giovanni Battista Verderame Olaszország nagykövete, Giorgio Perlasca fia és 10 európai iskola 55 képviselője.

 

Az elmúlt években számos változás történt iskolánk életében. Megszűnt a kereskedelmi szakirányú képzésünk. 2015-től pedig a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum tagiskolájaként működünk.

 

 

Eredményes és kellemes böngészést kívánunk honlapunkhoz.
Rudas Péter
igazgató